Dieta nisko fermentacyjna przy SIBO

Została opracowana na podstawie diety Marka Pimentela. Można znaleźć ją na stronie www.siboinfo.com/diet.html pod nazwą Cedars-Sinai Diet.

Należy zauważyć, że poniższa dieta nie będzie wskazana dla ludzi, którzy mają IBS, a nie mają SIBO. Dieta skrojona jest specjalnie pod SIBO. Ma na celu maksymalizować działanie MMC, nie dostarczać pożywienia nadmiarowi bakterii w jelicie cienkim, a jednocześnie nas odżywiać.

MMC

Migrujący kompleks motoryczny (ang. Migrating Motor Complex – MMC) to aktywność mięśni jelita cienkiego mająca na celu oczyszczenie jelita cienkiego z resztek po spożytym posiłku. W tym bakterii, które w nadmiarze powodują SIBO. Aby maksymalizować działanie migrującego kompleksu motorycznego powinniśmy spożywać posiłki co 4-5 godzin. MMC działa w przerwach między posiłkami, dlatego nie powinniśmy podjadać, a posiłki nie powinny być spożywane za często. Nie należy jeść tuż przed spaniem. W nocy w czasie snu MMC ma szanse działać najdłużej. Dobrze jest zjeść ostatni posiłek przynajmniej 3 godziny przed snem.

CUKRY

Większość z nas zdaje sobie sprawę, że nie należy spożywać zbyt dużo cukrów. Natomiast, paradoksalnie, ludzie z SIBO powinni wykluczyć te cukry, które są reklamowane jako zdrowsze, czyli wszelkie słodziki i cukry złożone. Mowa tu o substancjach z trzeciej kolumny tabelki. Człowiek nie jest w stanie ich strawić i stają się one świetną pożywką dla bakterii, których w jelicie cienkim mamy w nadmiarze.

Spośród słodzików można spożywać aspartam i acesulfam (u niektórych osób może powodować reakcje alergiczne), które nie są cukrami. Wyjątkiem pośród alkoholi cukrowych z trzeciej kolumny tabelki jest erytrytol. Jest on wchłaniany w 90 procentach w jelicie cienkim i w przeciwieństwie do innych substancji z tej grupy nie fermentuje pod wpływem bakterii. [1]

Nieco łatwiejsze do strawienia dla człowieka są cukry z drugiej kolumny tabelki. Ich też nie powinniśmy spożywać. Zamieniamy produkty z laktozą na bez laktozy. Na rynku jest już dość bogaty zasób zamienników bez laktozy, więc nie powinno być z tym problemów.
Możemy spożywać cukry z pierwszej kolumny tabelki, ale pamiętajmy żeby nie przesadzać. Po pierwsze nie są one zdrowe, po drugie zbyt duże ilości nie wchłoną się i także staną się pożywką dla bakterii.

Łatwe do strawieniaTrudniejsze do strawieniaNiemożliwe do strawienia
SacharozaFruktoza (cukier w owocach)Sukraloza
GlukozaLaktoza (cukier w mleku)Sorbitol
ErytrytolKsylitol
Laktuloza

WĘGLOWODANY

Tak jak w przypadku cukrów interesują nas proste i łatwe do strawienia węglowodany, które będą wchłaniały się w całości i szybko, nie dostarczając bakteriom pożywienia.

Przykładami takich produktów mogą być:
– biały ryż,
– ziemniaki,
– makaron,
– chleb biały (unikać pełnoziarnistych),
– płatki kukurydziane, ale reszty płatków śniadaniowych unikamy, bo zawierają w sobie mąkę pełnoziarnistą
– unikamy błonnika

Białko i tłuszcz

Białko i tłuszcz można spożywać w dowolnej postaci, nie stanowią one pożywienia dla bakterii. Można spożywać mięso, ryby, jaja, oliwę itp.

Napoje

Pijemy dużo wody. Należy wykluczyć słodkie napoje, także te które zawierają tylko sacharozę lub glukozę. Cukier w postaci płynu może nie zdążyć wchłonąć się całkowicie w górnym odcinku jelita cienkiego i stać się pożywką dla bakterii. Napoje zawierające sam aspartam i acesulfam są ok.

Warzywa i owoce

Należy z uwagą włączać warzywa i owoce do naszej diety, ponieważ większość z nich zawiera węglowodany złożone i błonnik. Według mnie oryginał angielski tej diety jest trochę niekonsekwentny i pozwala w tej sekcji na za dużo. Ten fragment jest przetłumaczony zgodnie z oryginałem, ale należy obserwować objawy przy spożywaniu poniższych produktów i decydować we własnym zakresie, co powinniśmy jeść, a czego nie.

Warzywa

Omijamy warzywa, które fermentują, są wzdymające.
Wykluczamy fasole i rośliny strączkowe, unikamy kapusty, brukselek, brokułów, kalafiora i warzyw liściastych.
Unikamy humusu.

Możemy jeść wszystko, co rośnie pod ziemią, w tym cebulę, czosnek, ziemniaki, bataty, buraki, marchew, rzepę itp.

Możemy jeść wszystko, co wyrasta z rośliny, jak papryka, pomidory, ogórek, cukinia, dynia, bakłażan, itp. Są to warzywa owocowe.

Można jeść także grzyby.

Owoce

Jabłka, gruszki i banany powodują zaparcia i spowalniają pracę jelit. Można je jeść, ale nie dużo. Wszystkie inne owoce są w porządku.

Warto dodać, że na początku można poddać powyższe produkty obróbce cieplnej, która powinna sprawić, że będą one łatwiejsze do strawienia.

  1. V. Bordier, et al.: Absorption and Metabolism of the Natural Sweeteners Erythritol and Xylitol in Humans: A Dose-Ranging Study, 2022

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *